Skip to content

FAQs: dit moet je weten over bloedstolsels

Hier vind je snel antwoord op al je vragen over DVT en LE

Waar staat DVT en LE voor?

Als er een bloedstolsel ontstaat in een diep in het lichaam gelegen ader, noemen we dat diep-veneuze trombose of DVT. Als dat stolsel (een trombus genaamd) niet door het lichaam wordt opgelost, kan er een stukje afbreken en door de aders naar de longen gaan zwerven. Als dit gebeurt, heet die aandoening een longembolie of LE. 

Wat zijn de symptomen van DVT of LE?

De symptomen van DVT kunnen variëren van een onmerkbaar tot mild ongemak tot zelfs pijn. Als je enige mate van pijn ervaart op één bepaalde plek, zoals de benen of armen, let dan op voor DVT. Deze plek kan dan ook warm, gevoelig, opgezwollen of verkleurd zijn.

De symptomen van een longembolie (LE) zijn heel anders. Let op kortademigheid, pijn op de borst, hoesten en duizeligheid of een onregelmatige hartslag. In sommige gevallen kunnen mensen met LE ook bloed ophoesten. Waarschuwingssignalen voor diep-veneuze trombose en longembolie.

Signalen en symptomen van DVT en LE



Zijn DVT en LE levensbedreigend?

Omdat DVT mogelijk LE kan worden, is het heel belangrijk dat je medische hulp inroept. Snelle behandeling is heel belangrijk om de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen, zodat er geen mogelijke, levensbedreigende LE ontstaat.  

Wie kan een stolsel krijgen?

Iedereen kan DVT krijgen, maar bepaalde soorten kanker, chemotherapiemiddelen of operaties kunnen het risico op het ontwikkelen van een bloedstolsel verhogen. Waarom lopen kankerpatiënten risico op het ontwikkelen van bloedstolsels? 

Wat voor invloed heeft mijn levenssituatie op het risico?

Een van de beste manieren om DVT te proberen te voorkomen, is je bloed door je aders aan het stromen te houden. Dat is de reden dat operaties, bedrust of een algemeen gebrek aan beweging het risico op DVT kunnen verhogen. Een vaak gegeven tip is te voorkomen dat je gedurende de dag voor langere tijd in dezelfde houding zit of ligt.

Hoe wordt DVT behandeld?

DVT wordt vaak behandeld met een antistollingsmiddel, dat het natuurlijke stollingsproces van het bloed vertraagt. Hoewel het medicijn zelf het stolsel niet oplost, zorgt dit proces er wel voor dat het stolsel niet groeit en dat het lichaam het stolsel zelf kan oplossen. 

Kan mijn stolsel terugkomen?

Mensen die in het verleden DVT hebben gehad, lopen een hoger risico om in de toekomst weer DVT te ontwikkelen. Hoewel het stolsel zelf volledig kan worden opgelost, bestaat altijd het risico dat er een nieuw stolsel ontstaat. 

Waar krijg ik steun?

Het woord steun betekent voor iedereen iets anders. Als je je afvraagt hoe je het beste hulp kunt vragen aan je vrienden en geliefden, kijk dan eens hier:
Wat betekent steun voor jou

Anders kun je misschien beginnen met deze online hulpmiddelen, of Google op supportgroepen in jouw regio: 

  • Trombose stichting
  • Hematologie nederland
  • Hartstichting
  • Harteraad
  • https://www.fnt.nl//