Skip to content

Behandelmogelijkheden voor DVT

Als je weet welke behandelingen er beschikbaar zijn voor DVT, kun je makkelijker met je arts overleggen

Nadat je arts zich een beeld heeft gevormd van de ernst van je DVT en andere levensstijl- of risicofactoren, zal hij of zij meestal een behandeling met tabletten, injecties of een combinatie daarvan voorschrijven. Er zijn echter ook andere opties; in acute gevallen kan dat zelfs een operatie zijn. Hier kun je meer lezen over de verschillende mogelijkheden. 

Antistollingsmiddelen

De naam ‘bloedverdunners’ kan je op het verkeerde been zetten, omdat antistollingsmiddelen eigenlijk bedoeld zijn om het stollingsproces te verstoren, waardoor voorkomen wordt dat een DVT groeit en er minder kans is op het vormen van een nieuwe prop. Dit is de reden dat behandelingen met antistollingsmiddelen enkele maanden duren – de behandeling wordt steeds toegediend, terwijl het lichaam zelf de prop opruimt. 

Heparine en Laag Moleculaire Gewicht Heparine (LMGH)

Ongefractioneerde heparine (OFH) of kortweg heparine en laag moleculaire gewicht heparine (LMGH); beiden worden middels een injectie toegediend.

Heparine onderbreekt de ‘stollingscascade’ van het bloed, de serie van stappen en triggers die het bloed doorloopt om een stolsel te vormen. LMGH doet dat door het trombine in de stollingscascade inactief te maken. Hierdoor wordt er geen fibrine meer gevormd, wat het belangrijkste bestanddeel van bloedstolsels is. 

VKA-medicijnen (of warfarine)

VKA-medicijnen zijn er in tabletvorm en onderdrukken of vertragen het normale stollingsproces. Iedereen reageert anders op deze behandeling, dus er moet regelmatig bloedonderzoek plaatsvinden om de resultaten in de gaten te houden en de dosis  indien nodig aan te passen. Omdat het een aantal dagen kan duren voor VKA-medicijnen hun gewenste werkzaamheid bereiken, kan het zijn dat je dokter de behandeling start met zowel een VKA als heparine.

Directe Orale Antistollingsmiddelen (DOAS)

Ook deze zijn er in tabletvorm. Ze werken ongeveer hetzelfde als de vitamine K-antagonisten, maar ze worden normaal gesproken niet gebruikt bij kankergerelateerde trombose. Dit is omdat ze een wisselwerking kunnen hebben met bepaalde kankerbehandelingen en omdat hun werkzaamheid bij kankergerelateerde trombose nog niet bewezen is. Als je deze tabletten krijgt, kan het zijn dat je dokter heeft besloten dat het voor jou de meest passende optie is. 

Trombolytica

Een moeilijke naam voor middelen die, anders dan heparine en VKA-behandelingen, de prop zelf oplossen. Deze optie wordt echter alleen in ernstige gevallen voorgeschreven, omdat het medicijn plotselinge bloedingen kan veroorzaken.  

Operatie

Afhankelijk van je omstandigheden kan je arts besluiten dat een operatie voor jou de beste optie is. Er zijn twee soorten operaties mogelijk: een venacavafilter en een veneuze trombectomie.

Een venacavafilter is een klein instrumentje dat de bloedstolsels ter plaatse uit het bloed filtert om te zorgen dat ze niet bij de longen kunnen komen. Omdat het een filter is, kan het bloed erdoorheen stromen, maar het doet niets om de prop op te lossen of te zorgen dat er geen nieuwe ontstaan.

Veneuze trombectomie is een zeldzame ingreep, die wordt uitgevoerd in ernstige en complexe situaties. Hierbij gaat een chirurg de diepliggende ader in en verwijdert handmatig de bloedstolsel.

Als je meer wilt weten over de specifieke mogelijkheden qua medicijnen of ingrepen, of als je meer inzicht wilt krijgen in de voor- en nadelen van deze behandelingen, maak dan een afspraak met je arts. 

Heeft dit artikel je geholpen?