Skip to content

Je risico op het ontwikkelen van een bloedstolsel verlagen

Ouder stel, wandelend in de natuur

Het beste dat je kunt doen is in beweging blijven

Hoewel er een aantal zaken zijn die een risico geven op DVT Andere risicofactoren voor het ontwikkelen van bloedstolsels, heeft de medische wetenschap nog geen zicht op alle mogelijke factoren. In ten minste 50% van de gevallen is het onmogelijk om te bepalen waarom er een DVT is ontstaan. Er zijn echter wel verschillende factoren in levensstijl bekend die sterk in verband gebracht worden met het ontwikkelen van een eerste of tweede bloedstolsel. Door je levensstijl aan te passen zou je mogelijk dit risico kunnen verlagen. 

Beweging is heel belangrijk

Soms klinkt meer bewegen makkelijker dan het is. Als je kanker hebt, ben je misschien erg moe; als je pas geopereerd bent, is het misschien niet mogelijk om iedere dag 10 minuten te wandelen; als je aan overgewicht lijdt, kan die wandeling van 10 minuten je hart op hol brengen.

Hoe dan ook is het belangrijkste doel dat je je risico op DVT omlaag brengt. Dat kun je doen door kleine, lichte oefeningen die zorgen dat je hartslag omhoog gaat en je bloed gaat stromen. Als je je beperkt kunt bewegen of als je op doktersadvies bijvoorbeeld bedrust houdt, vraag dan je arts naar de beste manier om in die omstandigheden zo veilig mogelijk actief te blijven. 

Je kunt kleine aanpassingen maken aan je dagelijkse bezigheden

Probeer zo actief mogelijk te blijven

  • Lichte beweging kan de pijn verlichten. Vermijd oefeningen die te zwaar zijn of blauwe plekken zouden kunnen veroorzaken.
  • Je kunt het beste niet te lang achter elkaar zitten of liggen zonder regelmatig even te lopen en bewegen, afgezien van je nachtrust natuurlijk. Aan de andere kant moet je ook niet te lang staan, want dit kan leiden tot opgezwollen benen. Verander regelmatig van houding en probeer kleine bewegingen te maken.
  • Probeer indien mogelijk lange vluchten te vermijden tijdens de eerste maanden van de behandeling. Als dat niet kan, bespreek dit dan met je arts en volg bovenstaande adviezen op. Sta zo vaak mogelijk op om even rond te lopen en leg indien mogelijk je benen omhoog. 

Hoe zit het met leeftijd?

Hoewel leeftijd op zich geen risicofactor is voor DVT, komt de aandoening wel vaker voor bij ouderen. De reden daarvoor is dat de risicosituaties die tot DVT kunnen leiden, wel vaak leeftijdsgebonden zijn.

Sommige soorten kanker komen bijvoorbeeld meer voor bij mensen op leeftijd, en beweging en de herstelperiode na een operatie kunnen op onze oude dag een grotere uitdaging zijn.

DVT is een ernstige aandoening, maar door deze risicofactoren in de gaten te houden, kun je zelf meehelpen nieuwe proppen te voorkomen.  Als je meer informatie wilt over bepaalde risicofactoren en hoe je ze kunt verlagen, neem dan contact op met je arts.

Oudere man op de fiets

Heeft dit artikel je geholpen?