Skip to content

Het jargon van DVT en LE doorbreken

Hier kun je een aantal belangrijke termen leren, waardoor je makkelijker mee kunt praten.

Bloedstolsel

Als we een schram of snee hebben, vormt ons bloed een klont om de wond af te sluiten en het wondje de kans te geven te herstellen. Dit natuurlijke stollingsproces kan een probleem worden, wanneer er een bloedstolsel wordt gevormd in een diep in het lichaam liggende ader.

Diepliggende aderen

Zoals het woord al zegt, gaat het om aderen die diep in het lichaam liggen. Dit zijn belangrijke aderen, want ze zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het vervoer van het bloed door het lichaam en naar hart en longen.

Trombus

Dit is de medische term voor een bloedstolsel.

Diep-veneuze trombose (DVT)

Als zich in de diepgelegen aderen een bloedstolsel vormt, noemen we dat diep-veneuze trombose (DVT). DVT wordt als gevaarlijk beschouwd, omdat het een longembolie (LE) kan veroorzaken – en dat is mogelijk levensbedreigend.

Longembolie (LE)

Als er een stukje van het bloedstolsel (trombus) loslaat, gaat dat door het lichaam zwerven vanuit de ader en mogelijk komt het dan terecht bij het hart en de longen. Dit “zwervende” bloedpropje heet een “embool”. Als het vast komt te zitten in de bloedvaten van de long, noemen we het een longembolie (LE). Een LE is gevaarlijk en je hebt dan meteen medische hulp nodig, omdat het de bloedtoevoer naar een deel van de long kan afsluiten.

Kankergerelateerde trombose (KGT)

Kankerpatiënten lopen een hoger risico op DVT. KGT verwijst naar trombose die veroorzaakt wordt door kanker.

Antistollingsmiddel

Een antistollingsmiddel is een soort medicijn dat voorkomt dat het bloed stolt. Antistollingsmiddelen worden vaak aangeduid als ‘bloedverdunners’. Ze verdunnen echter niet daadwerkelijk het bloed; ze verstoren de bloedstolling, waardoor een bloedstolsel niet groter wordt en er minder kans is op een nieuwe bloedstolsel. Antistollingsmiddelen zijn bijvoorbeeld vitamine K-antagonisten (VKA), ongefractioneerde heparine (OFH), laag moleculaire gewicht heparine (LMGH) en directe orale antistollingsmiddelen (DOAS).

Heeft dit artikel je geholpen?