Skip to content

De relatie tussen bloedstolsels en kanker

Bepaalde soorten kanker produceren een stof die we mucine noemen, een dikke gel-achtige substantie die de stroperigheid van het bloed vergroot. Hierdoor lopen kankerpatiënten een hoger risico op het ontwikkelen van bloedstolsels. Omdat kanker al zo veel onverwachte lichamelijke en emotionele gevolgen heeft, kan het lastig zijn om de symptomen van mogelijke stolsels op te merken en er zo goed mogelijk mee om te gaan. De onderstaande artikelen kunnen je daarbij helpen.

Kokend stel

Bloedstolsels en kanker

Wat is de link tussen kanker en diep-veneuze trombose (DVT), en welke kankersoorten worden geassocieerd met een hoger risico op DVT? Het antwoord op die en andere vragen vind je hier.
Lees artikel
Vrouw op het strand

Andere risicofactoren voor DVT

Het risico op DVT is gerelateerd aan kanker, maar er zijn ook andere aandoeningen die het risico kunnen verhogen. Als je van plan bent met je arts of oncoloog te gaan praten over DVT, is het verstandig om ook je eventuele andere risicofactoren te noemen. Je vindt ze hier.
Lees artikel
Twee handen die een hart vasthouden

Wat doet bloed?

We lezen erover in het nieuws en in geschiedenisverhalen en het stroomt door onze aderen. Toch weten veel mensen niet precies wat bloed doet. Als je de diagnose ’diep-veneuze trombose’ (DVT) hebt gekregen, zou dit het juiste moment kunnen zijn om iets meer te weten te komen over de rol van bloed en hoe het meespeelt bij jouw aandoening.
Lees artikel
Benen in het water, herken de signalen en symptomen van een bloedprop in het been

Van goed stolsel naar slecht stolsel

Als je de diagnose ’diep-veneuze trombose’ hebt gekregen, hoor je misschien regelmatig de term DVT. DVT is een afkorting van ’diep-veneuze trombose’, zoals de aandoening heet, en veel dokters en verpleegkundigen verwijzen naar het bloedstolsel dat jouw aandoening veroorzaakt als een DVT. In dit artikel lees je wat een bloedstolsel is, hoe het problemen kan gaan veroorzaken en wat het verschil is met een DVT
Lees artikel
Vraagteken in tekstballon

FAQs: dit moet je weten over bloedstolsels

Als je al weet dat je tot een risicogroep behoort, heb je misschien veel vragen over bloedstolsels. We hebben daarom een lijst met FAQs samengesteld. Hier vind je veel van de antwoorden die je zoekt, waaronder informatie over wie bloedstolsels kunnen krijgen en andere risicofactoren die niets met kanker te maken hebben.
Lees artikel

DVT- en LE-jargon doorbreken

In de wereld van DVT en LE wordt heel veel jargon gebruikt. Artsen, verpleegkundigen en oncologen hebben hun eigen vocabulaire en veel van die termen worden door elkaar gebruikt, waardoor het allemaal heel verwarrend lijkt. Doe hier de kennis op die je nodig hebt.
Lees artikel