Leer hoe je je risico op posttrombotisch syndroom (PTS) kunt verlagen
Wat is PTS?
Zelfs als je DVT met succes behandeld is, kan het zijn dat er blijvende schade is ontstaan aan de aderen en kleppen, wat kan resulteren in een aandoening die we PTS noemen. Bij PTS kunnen mensen last hebben van pijn, zwelling of een onaangenaam gevoel in het been. PTS is op zichzelf al een lastige aandoening om mee om te gaan. De effecten ervan blijven lang hangen en kunnen moeilijk te behandelen zijn.
Wanneer loop ik risico op PTS?
De kans om PTS te ontwikkelen is het hoogste in de eerste twee jaar na de DVT, maar het risico kan nog jaren blijven bestaan. Hoewel de symptomen van PTS al snel na het beëindigen van de DVT-behandeling kunnen ontstaan, kan het nog zeker 3-6 maanden niet met zekerheid worden vastgesteld. Omdat PTS een risico voor de lange termijn is, is het heel belangrijk dat je de aanbevelingen ook na het beëindigen van je DVT-behandeling blijft opvolgen.
Het kan helpen om je DVT-behandeling goed vol te houden
Het is belangrijk dat je met je arts bespreekt of de behandeling die je oorspronkelijk voorgeschreven hebt gekregen, voldoende is. Je moet nooit met je behandeling stoppen zonder dat je daarover met je dokter gesproken hebt, zelfs niet als je symptomen verdwenen zijn. Als je dat doet loop je het risico dat je stolsel niet volledig oplost en schade aanricht aan je bloedvaten.
Het leven na de DVT-behandeling
Wees alert op PTS-symptomen
Maak direct een afspraak met je arts als je een van de volgende symptomen ervaart in je been of voet:
- pijn, zwelling, irritatie of een zwaar gevoel
- kramp, jeuk of tintelingen
- blauwige of bruine verkleuring
- zweren
- opgezette, kronkelige aderen, ook wel bekend als spataderen