Skip to content

Je voorbereiden op je doktersbezoek

Ouder echtpaar bij de arts

Wees voorbereid en stel de belangrijkste vragen

Mijn dokter is toch de expert, waarom moet ik me voorbereiden?

Je dokter is de expert, maar bedenk dat hij of zij met dezelfde werkverplichtingen zit als iedereen. Dokters doen wat ze kunnen, maar soms hebben ze niet meer dan een kwartiertje de tijd.

Hoe graag je dokter je ook alle benodigde informatie zou willen geven, de zorgen van de een zijn voor de ander misschien volledig irrelevant of onbelangrijk. Je arts kan beter reageren op jouw specifieke vragen als je je proactief opstelt.

Wanneer moet ik mijn mond opendoen?

Misschien begint je arts het gesprek met medische vragen, bijvoorbeeld gericht op je symptomen en je familiegeschiedenis. Het kan echter handig zijn om voor aanvang aan de arts te vertellen dat je een aantal vragen hebt opgeschreven. Zo weet hij of zij ook dat je je hebt voorbereid en kan er tijd worden vrijgehouden voor jouw specifieke zorgen. Probeer openhartig te zijn tegen je arts, zodat je naar huis gaat met het gevoel dat je alle informatie hebt die je wilde.

Een paar vragen om mee te beginnen

Snelle tip : Kijk een paar dagen voor je doktersbezoek nog eens naar deze vragenlijst en hou hem bij de hand in een schriftje of op je telefoon. Op die manier kun je makkelijk vragen toevoegen die nog in je opkomen, zodat je niets vergeet tijdens je afspraak.
  1. Wanneer gaan mijn bloedstolsel (DVT) en de pijn over?
  2. Hoe lang moet ik behandelingen ondergaan?
  3. Wat als ik me ziek voel en daarvoor behandeld moet worden?
  4. Hoe snel na mijn stolsel kan ik weer beginnen met normale activiteiten, zoals lichaamsbeweging en sport?
  5. Wat zijn de risico’s van vliegen en wanneer mag ik dat weer doen?
  6. Kan ik een nieuw stolsel krijgen terwijl ik onder behandeling ben?
  7. Hoe kan ik complicaties voorkomen?
  8. Kan ik pijnstillers gebruiken naast deze behandeling?
  9. Wat gebeurt er als ik een dosering vergeet? Is dat ernstig/spoedeisend?
  10. Wat als ik per ongeluk een dubbele dosering neem?
Vragen over hoe je je voelt kunnen de belangrijkste vragen zijn die je wilt stellen – of het nou gaat om angst, depressieve gevoelens, of zorgen over hoe je het onderwerp moet aansnijden bij je naasten. Je kunt je arts ook vragen om je hierbij te ondersteunen. Als hij of zij het gevoel heeft dat hij om de één of andere reden niet de juiste hulp kan bieden, kun je wel doorverwezen worden naar de juiste voorzieningen en professionele hulp.   

Je familie betrekken

Je familie en goede vrienden kunnen een belangrijke rol spelen in je behandelingsproces en ze willen vaak heel graag helpen waar ze kunnen. Overweeg ze erbij te betrekken door iemand te vragen mee te gaan naar de dokter of door van tevoren de afspraak met de arts met hen door te spreken. Ze kunnen je helpen om belangrijke dingen te bedenken die je nog wilt vragen, of misschien willen ze zelf nog iets weten. 

 Als je je afvraagt hoe je met je familie moet praten over DVT of je zorgen maakt over hun gevoelens, lees dan dit : 
Jouw aandoening, de zorg van je familie. 

Heeft dit artikel je geholpen?